La 1 ianuarie 2008, cu suportul Guvernului Statelor Unite, „Juriștii pentru drepturile omului” au lansat proiectul „Asistență juridică gratuită jurnaliștilor de investigație”. Proiectul oferă asistență juridică gratuită jurnaliștilor moldoveni care realizează articole de investigație și anchete reportericești. În premieră pentru R. Moldova a fost creată o „linie fierbinte” pentru consultații imediate.


Proiectul propune jurnaliștilor trei servicii:  1. Asistență juridică imediată pentru jurnaliștii care vor realiza articole/reportaje de investigație. Asistența juridică poate fi obținută prin apel la „linia fierbinte” a organizației, la numărul de telefon: 26-09-37.

  2. Analiza juridică a investigațiilor efectuate de jurnaliști și editori. Această revizuire până la publicare, efectuată de către „Juriștii pentru drepturile omului”, poate ajuta jurnaliștii să evite capcanele juridice care îi pot face pe ei sau publicația pe care o reprezintă vulnerabili la persecutări sau acțiuni în judecată.

  3. Reprezentarea gratuită de juriștii organizației în instanțele judiciare naționale. Acest serviciu va fi oferit acelor jurnaliști, subiecți ai procedurilor judiciare, care au respectat etica profesională în procesul activității investigative.

Pentru a beneficia de serviciile organizației „Juriștii pentru drepturile omului”, jurnaliștii, producătorii, editorii sau alți angajați mass-media sunt invitați să sune la numărul de telefon: 26-09-37 sau să scrie la adresa de e-mail: jurnalisti.investigatie@gmail.com.


Proiectul este susținut de Programul Consolidarea Capacității de Monitoring a Societății Civile în R. Moldova (CCMSCM) administrat de Agenția Statelor Unite Pentru Dezvoltare Internațională (USAID) în cadrul Programului Preliminar de Țară (TCP) a Corporației Provocările Mileniului (MCC) pentru Republica Moldova. Programul este implementat de Academia pentru Dezvoltare Educațională (AED), cu susținerea tehnică din partea Consiliului pentru Cercetări și Schimburi Internaționale (IREX).


Scopul general al Programului CCMSCM constă în consolidarea capacităților de monitorizare și advocacy a organizațiilor societății civile și mass-media din RM pentru a contribui la prevenirea și combaterea corupției. Programul CCMSCM urmărește două obiective de bază:  • consolidarea capacităților ONG-urilor și mass-media pentru a spori nivelul transparenței și pentru a susține  monitorizarea publică a activității guvernului;

  • diversificarea și perfecționarea calității jurnalismului de investigație și promovarea accesului la informație.