Freedom House și Asociația “Juriștii pentru Drepturile Omului” Vă invită la Masa rotundă “Provocările justiției selective în Republica Moldova: constatări, idei și soluții”.

Evenimentul este o continuare a monitorizării efectuate de Asociația “Juriștii pentru Drepturile Omului” și Raportului de monitorizare a selectivității justiției penale, publicat în 2019.  Autoarele raportului, jurista Cristina Țărnă și jurnalista Mariana Rață vor prezenta constatările în urma monitorizării și documentării cazurilor de rezonanță de justiție selectivă în Republica Moldova în perioada 1 iulie 2020 – 30 iunie 2021. Eșantionul monitorizării reprezintă 43 de dosare penale de rezonanță și peste 300 de ședințe de judecată, fiind unul dintre cele mai ample studii despre justiția selectivă din Republica Moldova.

Ministrul Justiției al Republicii Moldova, Sergiu Litvinenco, Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei SUA la Chișinău, Laura Hruby și Directorul regional pentru Europa și Eurasia al Freedom House vor susține alocuțiuni în timpul evenimentului.

În cadrul evenimentului vor fi prezentate și concluziile Contribuției la Raportul privind evaluarea periodică universală a Republicii Moldova, care evidențiază dinamica fenomenului justiției selective și conține recomandări de politici pentru reforma sectorului justiției în Republica Moldova.

Evenimentul va convoca reprezentanți ai sectorului justiției, autorităților publice, societății civile și ai mass-media. Participanții vor avea opotunitatea de a discuta constatările și recomandările raportului. Agenda este atașată la această invitație.

Masa rotundă va avea loc în format hibrid, cu prezență fizică limitată, pe data de 24 septembrie 2021, ora 10:00 la Digital Park (str. Mihai Viteazul 15, mun. Chișinău).

Participarea online este posibilă prin intermediul platformei Zoom – ://..//.

Transmisiunea live va fi disponibilă pe Privesc.eu, Rlive.md, Facebook Freedom House și Facebook Juriștii pentru Drepturile Omului.

Acest eveniment este parte a proiectului “Mobilizarea societății civile în suportul integrității judiciare în Republica Moldova” implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA, Biroul de Justiție Penală și Aplicare a Legii.

În conformitate cu reglementările naționale în domeniul sănătății publice, pentru a asigura nivelul maxim de siguranță al participanților, este necesar ca cei prezenți la eveniment să respecte cele mai recente decizii ale Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică. Toți participanții la eveniment vor fi obligați să poarte măști de protecție și să respecte distanța socială.