La 13 februarie 2010, în cadrul discursului său ținut la Adunarea Generală a Judecătorilor, Președintele Curții Supreme de Justiție, dl Ion MURUIANU, s-a referit, chiar la începutul discursului, la condamnarea Republicii Moldova de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului. El a declarat „cu toată responsabilitatea” că „pe marginea numitului fenomen se fac diverse speculații și insinuații neghioabe, unele mai șocante decât altele” cu scop de „reclamă pentru unii avocați; lustruirea fariseică a imaginii unora și ponegrirea, cu orice preț, a altor magistrați; și defăimarea premeditată a întregului sistem judiciar”. Acest discurs a fost citit de pe hârtie și, ulterior, plasat pe pagina web a Curții Supreme de Justiție.


Din mesajul de mai sus, reiese clar că „speculațiile și insinuările” pretinse au fost comise, în primul rând, de către primele persoanele care răspândesc în Moldova informații despre condamnările de la CtEDO, adică de către asociația obștească „Juriștii pentru drepturile omului” și de către avocații care au reprezentat reclamanți la CtEDO.


Prin informarea publicului despre procedurile de la CtEDO, noi am dorit să contribuim la perfecționarea sistemului de drept din Republica Moldova, iar relatările noastre au fost, pe cât de posibil, exacte, bazate pe fapte și nu au fost îndreptate împotriva sistemului judecătoresc sau împotriva unor judecători.


Un judecător ar trebui să se bucure de cea mai înaltă considerație morală și încredere a societății, iar discursurile și comportamentul lui ar trebui să fie echilibrate și bine gândite, pentru a spori încrederea publicului în puterea judecătorească. Aceste lucruri ar trebui să fie în primul rând atuurile Președintelui Curții Supreme de Justiție, care este cea mai înaltă funcție într-un sistem judiciar.


Noi declarăm cu toată responsabilitatea că declarațiile dlui Ion MURUIANU nu au nimic comun cu realitatea, regretăm că Președintele Curții Supreme de Justiție a dat dovadă de un asemenea comportament și îi cerem să dezmintă public declarațiile de mai sus.


Sperăm că dl Muruianu va da dovadă de curaj și înțelepciune și va conștientiza că, în urma acestor declarații, el nu mai poate contribui la sporirea încrederii publicului în sistemul judecătoresc, iar aflarea dumnealui în fruntea Curții Supreme de Justiție doar va dăuna acestui sistem.  


Noi avem convingerea că acuzații atât de grave și neacoperite lansate public, cu bună știință, „cu toată responsabilitatea”, în numele sistemului judecătoresc și în fața camerelor de luat vederi, de către conducătorul corpului de judecători, urmate de atacuri verbale deosebit de grave împotriva presei și răspândirea acestor mesaje prin intermediul paginii web a Curții Supreme de Justiție nu pot fi compatibile cu Codul de etică al judecătorului și solicităm membrilor Consiliului Superior al Magistraturii să se autosesizeze și pornească o procedură disciplinară în care să examineze public dacă, prin lansarea discursului său din 13 februarie 2010, judecătorul Ion MURUIANU a comis o abatere disciplinară.     


 


Asociația Obștească „Juriștii pentru drepturile omului”


Asociația Obștească „Promo-LEX”


Veaceslav ȚURCAN, Avocat, reprezentant al reclamanților în fața CtEDO


Doina STRÄ‚ISTEANU, reprezentant al reclamanților în fața CtEDO


Roman ZADOINOV, Avocat, reprezentant al reclamanților în fața CtEDO