Foto: https://cotidianul.md

În hotărârea principală Ojog şi alţii c. Moldovei, din 13 decembrie 2011, Curtea a constatat în unanimitate violarea art. 6 § 1 și art. 1 din Protocolul nr. 1 CEDO, iar chestiunea satisfacţiei echitabile, repararea prejudiciului material şi moral, a rezervat-o pentru o hotărâre separate.

Prin hotărârea din 18 februarie 2020 Curtea de la Strasbourg s-a pronunţat referitor la satisfacţia echitabilă, după cum urmează:

a) Statul Pârât urmează să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de careva limitări a dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

b) În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, potrivit modului de mai sus, Statul pârât urmează să plătească reclamanţilor 2,120,000 Euro, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile Gemeni S.A. returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora.

c) Statul Pârât urmează să plătească reclamanţilor 1,500,000 Euro cu titlu de prejudiciu material, 5,000 Euro cu titlu de prejudiciu moral şi 10,000 Euro cu titlu de costuri şi cheltuieli.