Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu susținerea financiară a Fondului Naţiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF), a lansat astăzi Proiectul „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova” („Promoting the Public’s Right to Know in Moldova”). La eveniment au participat reprezentanți ai Parlamentului, Cancelariei de Stat, funcționari publici, jurnaliști, avocați, reprezentanți ai societății civile.

Unul dintre obiectivele principale ale proiectului este de a crea un impact la nivel național prin cazuri de litigare strategică, care ar putea produce schimbări sistemice semnificative în materie de acces la informație de interes public. Mai exact, este vorba de schimbarea legii și a practicii judiciare în domeniul accesului la informație; identificarea lacunelor în dreptul intern și ajustarea acestora la standardele internaționale în domeniul drepturilor omului; responsabilizarea furnizorilor de informații, care obstrucționează în mod nejustificat accesul la informație și, astfel, încalcă respectarea dreptului de acces la informație etc.

Prezent la eveniment, Sergiu Cornețchi, consultant principal în Comisia cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media din cadrul Parlamentui, fost membru al Grupului de lucru pentru îmbunătățirea legislației mass-media, a subliniat că modificarea legislației în domeniu ar contribui la facilitarea accesului la informație și la responsabilizarea furnizorilor de informații.

Președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia, a vorbit despre dificultățile pe care le întâlnesc jurnaliștii atunci când solicită informații de la instituțiile statului. Potrivit ei, acest proiect va fi o platformă de comunicare dintre funcționarii publici, jurnaliști și societatea civilă.

Pe durata proiectului, vor fi litigate 40 de cauze cu caracter strategic, care ar putea produce schimbări sistemice semnificative în materie de acces la informație. Au fost selectați avocații care vor identifica cazurile de obstrucționare a accesului la informație. Este vorba de B.A.A. „Hanganu, Tănase & Partenerii” și B.A.A. „Nagacevschi și Partenerii”. Totodată, mai mulți funcționari publici și jurnaliști din diferite regiuni ale Republicii Moldova, avocați și reprezentanți ai societății civile vor fi instruiți despre aspectele specifice ale Legii privind accesul la informații, ceea ce va contribui la dezvoltarea capacităților și abilităților de interpretare a Legii.

De asemenea, în cadrul proiectului, va fi dezvoltată o platformă care va permite persoanelor să expedieze materiale confidențiale de interes public jurnaliștilor și ONG-urilor, precum și să sesizeze cazurile de obstrucționare a accesului la informații în mod intenționat, protejând identitatea destinatarului. Platforma va fi elaborată de Code4Romania, iar Radu Ștefănescu a explicat cum va funcționa aceasta.

Durata Proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova” este de un an.