Foto: http://www.ziaruldepenet.ro

Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului” a câştigat în instanţa de fond procesul de judecată iniţiat împotriva Serviciului de Stat de Arhivă, instituţie care a îngrădit accesul asociației la informațiile de interes public solicitate.

Instanţa a constatat că Asociației i-a fost încălcat dreptul de acces la informaţiile solicitate privind: suma totală a finanțării obținute de Serviciul de Stat de Arhivă al Republicii Moldova de la Guvernul estonian pentru digitalizarea fondurilor arhivei naționale; lista operatorilor economici, prestatori de servicii de digitalizare, cu care a contractat Serviciul de Stat de Arhivă și/sau Arhiva Națională privind achiziționarea serviciilor de digitalizare a fondurilor arhivei naționale, precum și sumele de bani achitate pe fiecare contract în parte; numărul documentelor secrete deținute în cadrul Arhivei Naționale a Republicii Moldova; documentele secrete cu termenul expirat de secretizare la care cetățenii nu au acces; sumele acumulate de Serviciul de Stat de Arhivă, inclusiv Arhiva Națională, ca urmare a prestării serviciilor contra plată cetățenilor în perioada 01.01.2013 – 01.08.2017; documentele interne de formare a prețurilor  și sursa de informare pentru cetățeni privind serviciile contra plată, prestate de  Arhiva Națională a Republicii Moldova. Magistraţii au obligat instituţia să furnizeze datele la care organizația a cerut acces.

La data de 7 septembrie 2017, Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului” a depus la Serviciul de Stat de Arhivă o cerere prin care a solicitat acces la informațiile oficiale privind fondurile obținute pentru digitalizarea arhivei naționale, documentele secretizate deținute de către acesta, inclusiv a celor cu termen expirat, precum și sursele financiare acumulate din prestarea serviciilor contra plată.

În răspuns, reprezentanții instituției s-au eschivat de la furnizarea informației solicitate invocând prevederi generale ale unor acte normative, fapt ce nu a dus la satisfacerea solicitării asociației.

Hotărârea instanței poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data pronunțări dispozitivului hotărârii.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [136.57 KB]

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Respectarea dreptului la informație de interes public prin intermediul litigării cu caracter strategic și prin crearea unei platforme deschise de acces la informație” implementat de Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu sprijinul financiar acordat de Freedom House. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Freedom House