Foto: https://telegraph.md

Un angajat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării a fost sancționat recent pentru îngrădirea accesului la informații de interes public, în temeiul dispozițiilor art. 71 alin. (1) din Codul Contravențional.

Asociația Obștească “Juriștii pentru Drepturile Omului” a depus la data de 22 decembrie 2017, la Inspectoratul de Poliție Centru, o plângere prin care a solicitat sancționarea contravențională a persoanelor responsabile din cadrul Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care nu au prezentat informațiile de interes public solicitate de asociație, astfel încălcând dispozițiile Legii privind accesul la informație.

Astfel, A.O.“Juriștii pentru Drepturile Omului” a solicitat, la data de 11 septembrie 2017, de la autoritatea publică umătoarele informații: lista instituțiilor/întreprinderilor care sunt fondate și/sau subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării; care este suprafața totală a încăperilor neutilizate, aflate în gestiunea instituțiilor/întreprinderilor fondate și/sau subordonate ministerului; din suprafața totală a încăperilor neutilizate, aflate în gestiunea instituțiilor/întreprinderilor fondate și/sau subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, care este suprafața încăperilor transmise în locațiune și cine sunt beneficiarii, cu prezentarea listei tuturor locatarilor; din numărul total de contracte de locațiune încheiate și valabile la moment, câți locatari au fost selectați prin organizarea licitației „cu strigare” și câți prin negocieri directe; care este suma totală, pentru ultimii 5 (cinci) ani, a mijloacelor financiare obținute din transmiterea în locațiune a încăperilor neutilizate de către instituțiile/întreprinderile fondate și/sau subordonate Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Buiucani, în cadrul examinării materialelor, au fost constatate elementele constitutive ale contravenției prevăzute de art. 71 alin. (1) din Codul Contravențional (Încălcarea legislației privind accesul la informație şi cu privire la petiţionare), fiindu-i aplicată, la data de 22 februarie 2018, persoanei responsabile de examinarea solicitării de acces la informații (șefului serviciului juridic) din cadrul ministerului sancțiunea contravențională sub formă de amendă.

Menționăm că, potrivit art. 71 alin. (1) din Codul Contravențional, încălcarea intenţionată a dispoziţiilor legale privind accesul la informaţie sau a celor cu privire la petiţionare se sancţionează cu amendă de la 15 la 25 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice.

Totodată, organul de poliție a informat despre faptul că, șeful serviciului juridic, a fost eliberat din funcție prin ordinul ministrului în baza cererii personale.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [167.40 KB]

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Respectarea dreptului la informație de interes public prin intermediul litigării cu caracter strategic și prin crearea unei platforme deschise de acces la informație” implementat de Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu sprijinul financiar acordat de Freedom House. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Freedom House.