Foto: www.rtr.md

Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului” a câştigat în instanţa de fond procesul de judecată iniţiat împotriva Consiliului Concurenței, instituţie care a îngrădit accesul asociației la informațiile de interes public solicitate.

Instanţa de judecată a constatat că Asociației i-a fost încălcat dreptul de acces la informaţiile solicitate privind: lista persoanelor juridice din Republica Moldova, sancționate de către Consiliul Concurenței, în conformitate cu art. 77 din Legea concurenței, cu indicarea sumelor amenzilor aplicate, în perioada 01.01.2013 – 01.08.2017; copia contractului de locațiune, inclusiv anexele acestuia, a spațiului în care își desfășoară activitatea sediul central al Consiliului Concurenței (mun. Chișinău, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt nr. 73/1); lista nominală a angajaților Consiliului Concurenței, care dețin funcții publice și care în perioada 01.01.2015 – 01.08.2017, au beneficiat de sporuri, adaosuri, suplimente la salariu de bază, precum și de premii, cu indicarea sumei totale a stimulărilor pentru fiecare angajat în parte; informații cu privire la contractarea de către Consiliul Concurenței a experților/specialiștilor privați (naționali sau străini), cu indicarea serviciilor prestate, sau care urmează a fi prestate de aceștia, precum și a valorii contractelor respective. Magistraţii au obligat instituţia să furnizeze datele la care organizația a cerut acces.

La data de 7 septembrie 2017, Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului” a depus la Consiliul Concurenței o cerere prin care a solicitat acces la informațiile de interes public privind sancțiunile aplicate persoanelor juridice, închirierea spațiului de către instituție, sporurile salariale ale angajaților care dețin funcții publicedin cadrul instituției, precum și privind contractarea experților/specialiștilor pentru prestarea unor serviciiși valorea contractelor respective.

În răspuns, reprezentanții instituției s-au eschivat de la furnizarea informației solicitate invocând că toate informațiile solicitate, cu excepția celor confidențiale sau care reprezintă date cu caracter personal, pot fi găsite pe pagina oficială a Consiliului Concurenței, fapt care, de altfel, corespunde legislației cu privire la transparența în procesul decizional. În consecință, solicitarea asociației privind accesul la informațiile de interes public nu a fost satisfăcută.

Hotărârea instanței poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data pronunțări dispozitivului hotărârii.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [137.88 KB]

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Respectarea dreptului la informație de interes public prin intermediul litigării cu caracter strategic și prin crearea unei platforme deschise de acces la informație” implementat de Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu sprijinul financiar acordat de Freedom House, un partener al Internews în implementarea proiectului multianual finanţat de Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID), „Mass-media în sprijinul democrației, incluziunii și responsabilității în Moldova” (MEDIA-M). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Freedom House.