Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului” a câştigat în instanţa de fond procesul de judecată iniţiat împotriva Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), instituţie care a limitat accesul asociației la informații de interes public.

Instanţa a constatat că Asociației i-a fost încălcat dreptul de acces la informaţiile solicitate privind: procedurile de achiziții publice, inclusiv cele de valoare mică, efectuate de Compania Națională de Asigurări în Medicină, în perioada ianuarie 2015 – iulie 2017, privind achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări; operatorii economici desemnați câștigători, precum și sumele ofertelor prezentate de aceștia, în procedurile de achiziții publice; procedurile de achiziții publice efectuate de CNAM, în care au fost depuse contestații de către operatorii economici și care este rezultatul examinării contestațiilor înaintate; contractele de achiziții publice privind achiziționarea de servicii, bunuri și lucrări de către CNAM, pe care Agenția Achizițiilor Publice a refuzat să le înregistreze, inclusiv motivele refuzului. Magistraţii au obligat instituţia să furnizeze datele la care organizația a cerut acces.

La începutul lunii septembrie 2017, Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului” a depus la Companie o solicitare prin care a solicitat acces la procedurile de achiziții publice, efectuate de către aceasta.

În răspuns, reprezentanții CNAM au refuzat să furnizeze informația solicitată pe motiv că aceasta poate fi accesată pe pagina oficială a Agenției Achiziții Publice, care, în calitate de autoritate administrativă în domeniul achiziţiilor publice, este obligată să publice în Buletinul achizițiilor publice și pe pagina sa web anunțurile de atribuire a contractelor de achiziții publice.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Extrage [139.45 KB]

Hotărârea instanței poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile de la data pronunțări dispozitivului hotărârii.

Acest material este realizat în cadrul proiectului „Respectarea dreptului la informație de interes public prin intermediul litigării cu caracter strategic și prin crearea unei platforme deschise de acces la informație” implementat de Asociația Obștească ”Juriștii pentru Drepturile Omului”, cu sprijinul financiar acordat de Freedom House. Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă neapărat punctul de vedere al Freedom House