Începând de astăzi, cetățenii Republicii Moldova vor putea semnala, în mod anonim și securizat, abuzurile, cazurile de corupție și fărădelegile comise de către autorități sau pe care le-au observat în societate. Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” a lansat astăzi, 11 decembrie, platforma www.Anonim.md. La eveniment au participat jurnaliști și reprezentanți ai societății civile.

www.Anonim.md este un program de calculator (software) proiectat pentru ca orice persoană care deține materiale sensibile – documente tipărite, fișiere audio sau video, să le poată transmite către ONG-uri, instituții media și jurnaliști. Astfel, oricine poate fi inițiatorul unei investigații jurnalistice.

În același timp, platforma garantează anonimatul utilizatorilor. Acest principiu se aplică indiferent de persoana sau organizația care încearcă să identifice sursa unei informații trimise. Mai exact, platforma www.Anonim.md se aseamănă cu un sistem email complet securizat și anonimizat, care nu va cere și nu va păstra informații despre identitatea persoanei sau locația de unde sunt trimise datele.

Olga Cebanu, coordonatoarea proiectului: „Ne-am gândit că oamenii dețin informații pe care nu le pot spune nimănui, pentru că vor să-și păstreze anonimatul. Așa a apărut www.Anonim.md, o platformă prin care ei să poată expedia materiale de interes public în mod securizat, să aleagă destinatarul către cine expediază această informație, fie instituție media, fie jurnalist independent, fie ONG-uri. Ne bucurăm că multe instituții media și ONG-uri au acceptat provocarea de a colabora cu platforma și credem că împreună vom putea responsabiliza funcționarii din instituțiile publice, autoritățile, judecătorii, procurorii. Vom încuraja cetățenii să o folosească pentru că e simplu de utilizat, ia puțin timp, doar câteva clicuri și ai trimis informația”.

Prin conexiune live din București a vorbit Radu Ștefănescu, reprezentantul Code4Romania și unul din creatorii platformei. Acesta a adus mulțumiri AO „Juriștii pentru Drepturile Omului” pentru o colaborare frumoasă: „Din punct de vedere al securității, platforma este la un nivel ridicat, pentru că de asemenea sistem cu criptare PGP se folosesc cei care efectuează comunicări în domeniul militar. Platforma în sine oferă un canal anonim și securizat de comunicare între surse de date și jurnaliști. Întotdeauna când un utilizator emite un mesaj către un recipient din platformă, el nu păstrează conversația respectivă, trebuie să salveze un cod, și doar întorcându-se cu codul respectiv în platformă, va putea să vadă dacă are sau nu un răspuns. Implementarea aceasta pentru „Juriștii pentru Drepturile Omului” ne-a ajutat să pornim proiectul Incognito care este o platformă asemănătoare cu Anonim, doar că pentru România”.

În cazul în care o instituție media, jurnalist independent sau ONG, dorește să devină destinatar pe platforma www.Anonim.md, trebuie să expedieze un e-mail către AO „Juriștii pentru Drepturile Omului”, iar cei din urmă vă vor expedia un link, astfel ca viitorii destinatari să poată modifica numele de utilizator și parola, pentru a avea acces exclusiv.

Redactorul Moldova Curată și președinta Consiliului de Presă, Viorica Zaharia a mulțumit organizatorilor pentru invitația de a se înscrie pe platformă și a încurajat publicul să folosească Anonim, pentru că spune jurnalista, este nevoie și de contribuția publicului în interactivitatea dintre informație și jurnalist. „Reprezint portalul Moldova Curată, o instituție media care scrie pe subiecte de integritate a funcționarilor publici și persoanelor angajate la stat, urmărim conflicte de interese, utilizarea irațională a banilor publici, achiziții trucate. Sunt sigură că împreună cu o promovare adecvată, pentru că oamenii trebuie să știe că există asemenea platformă și că pot avea încredere în ea, platforma lansată astăzi va deveni un instument bun pentru jurnaliștii, inclusiv cei de investigație care vor avea astfel posibilitatea să transforme niște semnale în informație și în materiale bine documentate”.

De asemenea, Viorica Zaharia s-a referit în discursul ei, la faptul cum folosesc jurnaliștii informația transmisă pe astfel de căi. „Să nu-și imagineze cineva că aici vor fi transmise scrisori anonime, iar noi le vom publica ca atare. Pe platforma respectivă vor putea fi lăsate informații, anonime desigur, însă datoria jurnaliștilor profesioniști care s-au înscris pe această platformă va fi să proceseze aceste informații profesionist, să le verifice, să vadă dacă sunt veridice și după aceea să le publice. În nici un caz informația brută care va veni către destinatari nu va fi publicată ca atare”.

Prin informație de interes public se înțelege orice informație care privește activitățile sau rezultă din activitățile unei autorități sau instituții publice. Orice informație poate fi expediată către unul dintre destinatarii înregistrați pe www.Anonim.md. De asemenea, platforma permite continuarea discuției dintre expeditori și destinatari, într-un mod complet anonim. Este important de menționat că după ce un mesaj este expediat, pe ecran va apare un cod unic. În cazul în care sursa va dori să revină la această conversație cu destinatarul, va trebuie să introducă pe site acest cod, de aceea este nevoie ca să fie salvat.

Liuba Șevciuc, reprezentantă a proiectului media Cu Sens: „Am decis să ne încriem pe platformă, pentru că ni se pare foarte utilă. După câte am văzut în prezentare este foarte simplu să accesezi, să trimiți și pentru jurnalist ca să primească informația. Cred că succesul ei depinde de promovarea acesteia ca să ajungă la oameni. Trebuie să aveți răbdarea să explicați oamenilor cât de securizată este platforma, deoarece chiar dacă este anonimă și are foarte bune condiții de securitate, oamenii oricum încă au reticența de a trimite informație jurnaliștilor”.

Olesea Bolboceanu-Banari, reprezentanta portalului de știri Unimedia.info: „Cu cât mai multe surse de informații, cu atât mai bine pentru jurnaliști. Eu nu văd nimic periculos, atâta timp cât nu există o impunere, că dacă ne-am înscris să trebuiască să lucrăm pe ce ni se trimite. Noi avem libera alegere să gestionăm ceea ce primim în poșta noastră, să alegem dacă lucrăm sau nu lucrăm, să investigăm, astfel să facem un jurnalism adevărat. În goana pentru rapiditate se pierde calitatea jurnalismului. Sperăm să fie o platformă prin care oamenii să sesizeze problemele cu care se confruntă și noi să contribuim la rezolvarea lor.

Platforma www.Anonim.md a fost elaborată de Code4Romania, în cadrul Proiectului „Promovarea dreptului la informare pentru publicul din Moldova”, implementat de Asociația Obștească „Juriștii pentru Drepturile Omului” și susținut financiar de Fondul Naţiunilor Unite pentru Democrație (UNDEF).

Link spot video

Pentru a vedea cum funcționează și a afla mai multe informații accesați www.Anonim.md.